PAARD 50 JAAR

Het Haagse poppodium PAARD viert dit jaar haar 50-jarig bestaan en kondigt vandaag de eerste programmaonderdelen aan voor de grote feestweek in oktober: de Belgische band dEUS én een uniek programma waarbij topchef Jasper Udink ten Cate een concert, kunst en dineren combineert. Voor het echter zover is, gaat eerst nog een grootschalige zoektocht van start: voor elk jaar sinds 1972 hoopt PAARD een opvallende, iconische of bijzondere foto van PAARD-bezoekers te vinden, die de tijdgeest van muziek, mensen en mode weergeeft. De vijftig foto’s zullen uiteindelijk in samenwerking met het Haags Gemeentearchief onthuld en tentoongesteld worden. PAARD roept trouwe bezoekers van alle leeftijden en achtergronden op om te helpen bij het verzamelen van dit materiaal. Tijdens PAARD50 (21 t/m 30 oktober) zijn er elke dag shows in PAARD. Dit programma wordt de komende tijd bekendgemaakt.

50 jaar PAARD in beeld Op zaterdag 21 oktober 1972 opende ‘Het Paard van Troje’ voor het eerst haar deuren voor publiek. Het was destijds nog enkel een ontmoetingsplek, een locatie waar Haagse jongeren samenkwamen. In vijftig jaar tijd is PAARD uitgegroeid tot een internationaal gerenommeerd poppodium waar de grootste artiesten en bands hebben opgetreden. In aanloop naar PAARD50, de feestweek in oktober, gaat het poppodium nu samen met het publiek op zoek naar 50 jaar fotomateriaal. 

Directeur Majel Blonden: ‘Door de jaren heen heeft PAARD verschillende transformaties ondergaan, maar dat geldt ook voor de bezoekers. Met een fototentoonstelling in de tramtunnel, hopen we een mooie, veelzijdige weergave te kunnen maken van de mensen, muziek én mode die in de afgelopen 50 jaar in PAARD voorbij zijn gekomen. We roepen daarom iedereen op om oude foto’s van deze momenten met ons te delen. Foto’s uit elk jaar zijn welkom, zowel de vroege jaren als foto’s van het afgelopen decennium.’ Inzenden kan via www.paard.nl/50-jaar-paard-fotos. De mooiste inzendingen worden officieel opgenomen in de collectie van het Haags Gemeentearchief en tentoongesteld in de galerij van de Tramtunnel en het PAARD. Daarnaast krijgt de inzender toegang tot de openingsavond van de PAARD50-week op 21 oktober.   

Memorabele concerten en PAARD-baby’s in de filmbooth PAARD verzamelt in de aanloop naar het jubileum ook verhalen van bezoekers door middel van de ‘filmbooth’. In deze booth, die in de voormalige rookruimte van PAARD staat, kunnen bezoekers hun mooiste momenten delen in een video. Blonden: ‘Er zijn zoveel verhalen te vertellen: van memorabele concerten tot ongemakkelijke situaties of zelfs liefdesverhalen. Hoeveel PAARD-baby’s zouden er inmiddels geboren zijn waarvan de ouders elkaar hier hebben leren kennen of elkaar een eerste zoen gaven? Hoeveel eerste dates zijn hier succesvol gebleken of spaak gelopen? Wij verzilveren deze verhalen graag via de booth.’ Bezoekers kunnen hun verhalen nu al kwijt in de filmbooth. De verhalen worden uiteindelijk in een compilatie samengebracht.

dEUS en… dineren? 
Het poppodium pakt groot uit voor het jubileumjaar, het vijftigjarig bestaan wordt gevierd met een feestweek in oktober. De allereerste act is bekendgemaakt: de Belgische rock- en indieband dEUS wordt op 27 oktober verwelkomd. Maar ook kondigt PAARD alvast een heel bijzonder programmaonderdeel aan: een unieke samenwerking met Creative Chef Jasper Udink ten Cate op 23 oktober, speciaal voor het 50-jarig bestaan samengesteld, waarbij muziek, kunst en eten hand in hand gaan.  Directeur Majel Blonden: ‘Tijdens PAARD50 vieren we het PAARD van nu. PAARD staat al vijftig jaar middenin de popcultuur van Den Haag, PAARD gaat mee met de tijdsgeest, is niet bang vooruit te kijken of juist terug te grijpen naar vroeger. We geven steeds vaker aandacht aan wetenschap, literatuur, beeldende kunst en politieke programma’s. Met de komst van de Creative Chef op 23 oktober kunnen we ook ‘eten’ aan dat rijtje toevoegen. Kunstenaar en ontwerper Jasper Udink ten Cate neemt letterlijk het hele PAARD over, serveert de bezoekers een viergangendiner terwijl in elke hoek wat bijzonders te zien of te horen is. Spoken word bijvoorbeeld, of visuele en eetbare kunst, exposities en muziek van Kitchen Collective. Het wordt een waanzinnig spektakel waar we erg naar uitkijken.’ Ga voor meer informatie en tickets naar www.paard.nl/50