Onbekende levertijd voor Camera’s 2022

Fotografen zullen de rest van het jaar 2022 waarschijnlijk moeten wachten op nieuwe camera’s en lenzen, nu veel van de grote fabrikanten van fotoapparatuur toegeven dat het aanbod van producten door een aantal factoren mogelijk niet zal voldoen aan de vraag. De betrokken factoren zijn onder meer de gevolgen van het wereldwijde tekort aan halfgeleiders, problemen met de aankoop van belangrijke onderdelen, de gevolgen van de Covid-pandemie en door de oorlog in Oekraniene en een grote vraag die het aanbod van beeldvormingsproducten over de hele wereld kan overtreffen.

Sony heeft bijvoorbeeld toegegeven dat de productie van “bepaalde producten” wordt beïnvloed, Leica heeft verklaard dat er in 2022 momenten zullen zijn waarop het “niet aan de vraag van de klant kan voldoen” en Nikon heeft gezegd dat “we momenteel te maken hebben met onderbrekingen in de toeleveringsketen en vertragingen in de levering”. Aan de andere kant geeft OM Digital Solutions (het vroegere Olympus) aan dat “we op basis van de huidige informatie geen vertragingen verwachten in ons lanceringsplan voor nieuwe producten”, maar de situatie met betrekking tot alle lanceringen van fotografische apparatuur en de daaropvolgende leveringen blijft onstabiel.

Zowel camera’s als lenzen hebben halfgeleiders nodig – CMOS (dat staat voor Complementary Metal-Oxide Semiconductor) beeldsensoren in digitale camera’s zetten bijvoorbeeld fotonen om in elektronen voor digitale verwerking, terwijl processoren in lenzen helpen bij de controle van aspecten zoals diafragma- en scherpstelregeling en/of beeldstabilisatie.

Waarom zijn er tekorten aan halfgeleiders?
De kern van het probleem is een wereldwijd tekort aan halfgeleiders – dit heeft niet alleen gevolgen gehad voor de productie van fotoapparatuur, maar ook voor de productie van auto’s, smartphones, wasmachines, spelconsoles en vele andere producten. Dit tekort is veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder de sluiting van chipfabrieken tijdens de Covid-19-pandemie, de toegenomen vraag naar elektronische kantoorapparatuur (laptops, tablets, webcams, enz.) voor mensen die thuis werken, stijgende transportkosten voor het vervoer van chips van Azië naar Europa en vertragingen als gevolg van het feit dat chipfabrikanten hun achterstand op de vraag moeten inhalen door hun productiecapaciteit te verhogen.

Het is echter belangrijk op te merken dat een tekort aan halfgeleiders dateert van vóór de Covid-19 pandemie, met een toegenomen vraag door de opkomst van 5G en het besluit van de Amerikaanse regering om de verkoop van in de VS geproduceerde chips aan het Chinese bedrijf Huawei te verhinderen. Dit Amerikaanse “chipverbod” voor Huawei betekende dat het Chinese bedrijf vervolgens chipfabrikanten buiten de VS overspoelde met nieuwe bestellingen.

De beeldvormingsbedrijven reageren
Om een duidelijker beeld te geven van hoe de meeste grote fabrikanten van beeldvormingsapparatuur verwachten dat 2022 zal verlopen wat de lanceringen en de daaropvolgende levering van producten aan de markt betreft.